Wyposażenie nowoczesnej pizzerii

Wyposażenie nowoczesnej pizzerii

Jednym z najpopularniejszych lokali gastronomicznych nie tylko w Polsce, ale w zasadzie na całym świecie jest właśnie pizzeria. Warto wiedzieć, że sukcesywny biznes przy tego rodzaju restauracjach wcale nie jest tak prosty, jak na pierwszy rzut oka może się wydawać. Po pierwsze konkurencja na rynku jest duża i zdarza się, że na rynku większego miasta obok siebie funkcjonuje nawet kilka czy kilkanaście pizzerii jednocześnie. Niektóre z nich upadają, inne radzą sobie dość dobrze. Najtrudniej jest właścicielowi wtedy, gdy nieopodal znajduje się pizzeria związana z siecią znaną na całym świecie. Mowa między innymi o takich punktach jak Pizza Hut. Warto jednak pamiętać, że dobry przepis, sprawny sprzęt i umiejętności kucharzy są w dużym stopniu istotne w przypadku biznesu gastronomicznego i nierzadko mogą skutecznie pokonać nawet najbardziej znane restauracje. W przypadku pizzerii przede wszystkim liczy się dobry sprzęt, bez którego trudno o smaczną pizzę oraz przepis trafiający do serc jak największej ilości klientów. W dużej mierze w cenie pozostaje także odpowiednie wyposażenie lokalu. Wszakże dziś restauracja ma nie tylko „smakować”, ale także „wyglądać”.

Dobry przepis to podstawa

Największy błąd właścicieli pizzerii polega na tym, że w menu znajduje się zbyt dużo pozycji z pizzerią całkiem nie związanych. Różnego rodzaju dewolaje, schabowe z kurczaka czy inne zestawy fastfoodowe nie sprawdzają się w takich miejscach prawie w ogóle. O ile dołączenie do menu spaghetti czy sałatek jest w jakimś stopniu zrozumiałe, o tyle mieszanie różnych stylów w kuchni całkowicie odchodzi od modelu pizzerii z prawdziwego zdarzenia. Powszechne powiedzenie ilość nie znaczy jakość z pewnością sprawdza się w gastronomii. Menu prawdziwej pizzerii w dziewięćdziesięciu procentach zawiera więc wyłącznie pozycje związane z pizzą. Tutaj można już jednak eksperymentować dodając do listy pizze o różnych składnikach, często niebędących popularnymi na terenie naszego kraju. Z drugiej strony bardzo popularne są pizze o charakterze polskim, zawierające między innymi ogórki kiszone, kiełbasę czy grubo pokrojoną cebulę.

Nowoczesny sprzęt gastronomiczny

zastawa stołowaNajważniejszym elementem z zakresu sprzętu gastronomicznego jest w pizzerii piec, który służy oczywiście wypiekaniu wspomnianego dania. W zależności od różnych czynników, takich jak zapotrzebowanie czy wolne środki finansowe właściciel może nabyć na rynku piece jednokomorowe lub dwukomorowe. Naturalnie każde urządzenie tego typu posiada określoną wielkość, dzięki czemu indywidualna pizzeria może dopasować wyposażenie gastronomii do swoich potrzeb. Oprócz pieców w kuchni należącej do pizzerii powinny znajdować się przestrzenne stoły, na których kucharze codziennie przygotowują ciasto. Warto również pamiętać o mniejszych elementach wyposażenia, takich jak wałki, łopatki do wyciągania i wkładania pizzy czy różnego rodzaju pojemniki na przyprawy i dodatki. Bez nich praca w kuchni stałaby się mniej poukładana, co z pewnością nie sprzyjałoby efektywnej pracy i realizowaniu zadowalających klienta zamówień.

Wybrane aranżacje pizzerii

W zależności od charakteru pizzerii, lokal gastronomiczny może przybrać określony kształt czy też wygląd. Nie da się ukryć, iż najpopularniejsze aranżacje wiążą się z klimatem włoskim, z którym pochodzenie pizzy jest zresztą kojarzone. Warto jednak przełamywać powszechne klimaty, ponieważ być może takie innowacje rzeczywiście przyciągną potencjalnych klientów. W ostatnim czasie dość duża liczba właścicieli pizzerii charakteryzuje swój lokal na wnętrze stricte amerykańskie. Marilyn Monroe i Elvis Presley na ścianach oraz żółte ściany i czerwone siedzenia to w dużej mierze wyznaczniki takiej stylizacji. Warto podkreślić, że liczy się nie tylko oryginalność, ale także estetyka wnętrza. Z wszelkimi pomysłami nie należy więc przesadzać, ponieważ zbyt duży minimalizm lub alternatywnie zbyt duży przepych mogą znacznie zaszkodzić całej aranżacji.

Reklama dźwignią handlu

Każdy lokal – nawet ten najlepszy – powinien umieć dobrze się zareklamować po to, by przede wszystkim pozytywnie kojarzyć się swoim klientom. Wszelkiego rodzaju ulotki mogą być wyposażone w kupony rabatowe czy też zniżki, dzięki czemu nie trafią od razu do kosza. W przypadku pizzerii duże znaczenie ma także możliwość zamawiania żywności na dowóz lub opcjonalnie na wynos.

Wydaje się, że rady dotyczące prowadzenia dobrej restauracji są dość uniwersalne i posiadanie pizzerii z całą pewnością może się pod nimi podpisać. Warto jednak zaznaczyć, że w lokalu o charakterze pizzerii powinna królować przede wszystkim pizza. Elementy takie jak burgery, frytki czy spaghetti są pozycjami niekoniecznie niezbędnymi w naszym menu. Przede wszystkim dlatego, że wybierając się do pizzerii klient ma ochotę na takie danie, a nie inne. Lepiej skupić się więc na jednym daniu w różnych odsłonach po to, by zachwycić klienta swoją kuchnią. Doświadczenie i dobry przepis to jednak nie wszystko, ponieważ w dużej mierze liczy się także profesjonalny sprzęt. Dzięki nowoczesnym piecom grzewczym pizza będzie miała wyjątkowy smak i szybko zostanie dostarczona do klienta. W przypadku lokalu gastronomicznego należy zadbać o wystrój. Pizzeria daje w tym zakresie duże pole do popisu, a jej aranżacja wcale nie musi wiązać się z Włochami. Ostatnim elementem niezbędnym w przypadku biznesu gastronomicznego jest dobra reklama. Czasem niewielkie rabaty czy promocyjne kupony mogą zdziałać wiele dobrego i przyciągnąć nowych klientów.